Pravdepodobne by sa našiel málokto, kto v živote nedržal v ruke nejakú sekeru. Či už v detstve pri pobyte na chate s rodičmi, ako účastník letných táborov alebo v dospelom veku. Pri príprave palivového dreva do piecky alebo krbu na chalupe. Rôzne typy sekier boli v minulosti a aj dnes sú prepotrebnými nástrojmi používanými hlavne pri ťažbe, spracovávaní a úprave dreva. Akákoľvek sekera je zvyčajne zložená z dvoch častí. Hlavy a poriska. Hlavu sekery predstavuje kovový klin, v ktorého širšej časti je otvor. V ňom je nasadená rukoväť alebo porisko sekery, ktoré bolo v minulosti hlavne ručne vyrobené zo správneho druhu dreva. Pôvodne boli sekery vyrábané miestnym kováčom nielen pre prácu s drevom, ale aj ako obranný a útočný prostriedok. V dnešnom modernom svete sa sekery často spomínajú aj ako potrebná výbava pre tých, ktorý sa vyberú na dlhšie prežitie v divokej prírode. Ale stále sú základnou pracovnou výbavou pre drevorubačov, tesárov aj záchranárov a požiarnikov.
Klasická sekera má drevené porisko
Vlastnosti a použitie sekery sa odvíjajú od jej dvoch základných konštrukčných prvkov. Poriska a čepele. Aj keď si plánujete používať svoju novú sekeru len príležitostne, jej rukoväť by mala byť vyrobená z príjemného materiálu. Mala by vám doslova sedieť v ruke pri práci s ňou. Okrem pekne vytvarovaného dreveného poriska môžu mať sekery aj rukoväť sklolaminátovú, kovovú a dokonca aj gumenú. Kovové rukoväte sú odolné, pevné ale aj ťažšie ako tie drevené. Drevené poriská absorbujú nárazy spôsobené sekaním a ľahko sa vymieňajú. Napriek tomu sa môžu ľahko zlomiť alebo poškodiť.
Sklolaminát aj uhlíková oceľ
Rukoväte zo sklenených vlákien sú obľúbené, pretože sú pevné a ľahké. Vďaka nízkej hmotnosti sú ideálne pre nadšencov pre survival. Dôležité je tiež venovať pozornosť dĺžke rukoväte. Dlhšia rukoväť zvyšuje vaše šance na skvelý švih, ktorý uľahčuje a zrýchľuje rúbanie dreva. Problémom dlhších rukovätí je ich hmotnosť pri ich nosení na dlhšie vzdialenosti. Pokiaľ hľadáte dobrú sekeru na survival, potom je pri výbere rozhodujúca kvalita jej čepele.
Pridať nový komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.