Správne rozvrhnutie kuchynskej linky Správne rozvrhnutie kuchynskej linky
Home   /   Najlepšie články  /  Bývanie  /   Kuchynské linky je potrebné správne rozvrhnúť a usporiadať

Kuchynské linky je potrebné správne rozvrhnúť a usporiadať

Kuchynské linky je potrebné správne rozvrhnúť a usporiadať

Rovnako dôležité ako materiál, povrchová úprava či celkový štýl a dizajn kuchynskej linky je aj jej praktické a ergonomické rozvrhnutie a usporiadanie pre pohodlné a praktické bývanie. Nie je totiž vôbec jedno, ako budú jednotlivé časti kuchynskej linky za sebou nasledovať a ani to, kde napríklad umiestnite varnú dosku, chladničku či umývačku riadu. Aby kuchynské linky mohli skutočne dobre slúžiť svojim majiteľom, je potrebné držať sa určitých pravidiel už pri ich plánovaní a pri usporiadaní postupovať veľmi logicky. Odporúča sa vždy dodržať rozmiestnenie, pri ktorom chladnička, drez a varná plocha vytvárajú trojuholník a pritom zachovávajú aj dostatočnú dĺžku pracovnej plochy, ktorá by nemala klesnúť pod 70 cm.

kuchynská linka

Moderná kuchynská linka

Kuchynské linky – ako správne usporiadať jednotlivé zóny?

Logické usporiadanie kuchynskej linky vychádza z postupu a priebehu všetkých prác, ktoré v kuchyni vykonávame, ale vždy presne v tom poradí, v akom za sebou nasledujú. V zásade tak platí, že pre pravákov je najlepšie usporiadanie kuchynskej linky zľava doprava a to nasledovným spôsobom: začiatok by mala tvoriť chladnička a potravinová skrinka, teda uskladňovacie priestory, kde odkladáme všetky zásoby hneď ako sa vrátime z nákupov, pretože práve v tejto zóne začína príprava na varenie a vyberáme si tu jednotlivé suroviny, ktoré budeme potrebovať.

Za chladničkou by mala nasledovať dostatočne priestranná prípravná zóna – pracovná plocha, kde potraviny pripravíme (napr. očistíme, nakrájame) a hneď za ňou varné centrum tvorené rúrou na pečenie a varnou doskou. Nasleduje voľná pracovná plocha a umývacia zóna – drez (prípadne aj umývačka riadu) a nakoniec odpadová zóna, ktorú môžeme umiestniť práve do skrinky pod drezom. Takto usporiadané kuchynské linky vám ušetria množstvo zbytočných krokov pri príprave jedla, ktoré by ste pri nesprávnom usporiadaní museli denne absolvovať.

kuchynské linky

Praktická kuchynská linka v tvare U

Načo ešte nezabudnúť?

Kuchynské linky a ich usporiadanie je samozrejme potrebné prispôsobiť aj rozmiestneniu rozvodov a inštalácií v kuchyni. Dôležité je tiež dodržať minimálny potrebný rozmer jednotlivých pracovných plôch v kuchyni, napr. varná doska by mala mať po oboch stranách voľnú pracovnú plochu minimálne 40 cm a medzi drezom a varnou plochou je optimálne dodržať až 80 cm.

Tags

Súvisiaci článok

Pridať nový komentár