Fasádna omietka dekoruje aj chráni - Party-Time Sk Fasádna omietka dekoruje aj chráni - Party-Time Sk
Home   /   Bývanie  /  Produkty  /   Fasádna omietka dekoruje aj chráni

Fasádna omietka dekoruje aj chráni

Fasádna omietka dekoruje aj chráni

Fasádna omietka je finálna vrstva fasády, ktorá plní ochranné aj dekoratívne účely. Najčastejšie používané sú pastovité omietky, ktoré sú už farbené a pripravené na priamu aplikáciu. Na výber máte akrylátové omietky, ktorých výhodou je dostupná cena, potom silikónové omietky, ktoré sú priedušnejšie a majú lepšiu samočistiacu schopnosť, alebo silikón-silikátové omietky, ktoré sú vysoko vodoodpudivé a zároveň paropriepustné. Samozrejmosťou je aj odolnosť voči UV žiareniu a dobré mechanické vlastnosti. Ďalšou možnosťou tvorby vonkajšej omietky je použitie suchých omietkových zmesí. Zmiešaním omietkovej zmesi s vodou získame  fasádne omietky, ktoré nanášame nerezovým hladidlom. Prefarbenie fasádnej omietky sa vykonáva fasádnymi farbami. Tie sa aplikujú valčekom, alebo striekacou metódou.

fasádna omietka
ACRISYL RUSTICO je silikónová fasádna omietka, vysoko vodoodpudivá s protipliesňovými vlastnosťami. 

Fasádna omietka a silikónová emulzia

Zmesi akrylátu so silikónovým spojivom sa označujú ako silikónové omietky, ostatné sa často nazývajú akrylátové alebo disperzné. Osobitnú skupinu tvoria silikátové hmoty na báze vodného skla. Najkvalitnejšie omietkové hmoty obsahujú ako spojivo silikónovú emulziu. Táto zmes po zaschnutí vytvára vodoodpudivý film s nízkou špinivosťou, vysokou paropriepustnosťou a extrémnou odolnosťou proti poveternostným podmienkam. Pre silikónové omietky žiadna norma neexistuje. Obsah silikónovej emulzie býva 3 až 10%, ale aj hmota s nepatrným obsahom silikónovej emulzie môže byť označovaná ako silikónová. Výsledné vlastnosti sú potom oveľa horšie a sú porovnateľné s  lacnejšími akrylátovými omietkami.

fasádna omietka
STILE RESTAURO – škriabaná platická fasádna omietka na konečné úpravy

Za akú dlhú dobu a ako je nutné náter obnoviť?

Vodoodpudivosť fasádneho náteru sa časom znižuje, a preto je nutné najneskôr po 10 až 15 rokoch náter obnoviť. Fasádny povrch je už za túto dobu do určitej miery vymytý, zašpinený a vyblednutý. Novým náterom mu vrátime aj zodpovedajúci estetický vzhľad. Dôsledkom neskoro vykonanej obnovy náteru môžu byť rôzne poškodenia omietky. Pri prvom natieraní, rovnako ako pri renovačných náteroch fasádnych povrchov, nanášame farbu najmenej v dvoch vrstvách. Natierame len pri vhodných poveternostných podmienkach : +5 °C do 35 °C, pre silikátové farby +12 °C až 25 °C s vlhkosťou vzduchu menej ako 80%. Pred natieraním si vždy prečítajte technický list výrobku, mali by ste tam nájsť všetky užitočné informácie.

Tags

Súvisiaci článok

Pridať nový komentár