Malokarpatská vínna cesta v malebných mestečkách - Party-Time Malokarpatská vínna cesta v malebných mestečkách - Party-Time
Home   /   Cestovanie  /  Voľný čas  /  Zábava  /  Recepty  /  Zdravie  /   Malokarpatská vínna cesta v malebných mestečkách

Malokarpatská vínna cesta v malebných mestečkách

Malokarpatská vínna cesta v malebných mestečkách

Malokarpatská vínna cesta ponúka okrem iného aj návštevu Malokarpatského vinohradníckeho múzea v Pezinku, ktoré je spojené aj s degustáciou kvalitných vín tejto oblasti, a nabáda k nadväzovaniu obchodných kontaktov a výmene skúseností vinohradníkov. Táto vínna cesta má už niekoľko ročnú tradíciu a stala sa obľúbenou atrakciou. Mnohí návštevníci ju opakujú s pravidelnosťou po každý rok.

malokarpatská vínna cesta
Malokarpatská vínna cesta vám odhalí pozadie výroby vína

Tradičné zástavky – Pezinok či Svätý Jur

V rozľahlom starom Pezinskom parku stojí prebudovaný barokový zámok, ktorého priestory sa v súčasnosti využívajú ako reprezentačné eventové zariadenie. V Pezinku sú zachované mestské opevnenia a zámok s parkom zo 17. storočia. V pivničných priestoroch je zriadený Národný salón vín, kde je sústredených 100 najkvalitnejších vín z vinohradníckych oblastí Slovenska. Vo Svätom Juri sa nachádza štátna prírodná rezervácia Šúr s jazerných sedimentov, lužnými lesmi s neopakovateľnou flórou a faunou. Svätý Jur ponúka aj prehliadku veľkomoravského hradiska z 10. storočia, mestských opevnení a renesančného Pálfyho kaštieľa zo 17. storočia. Ten bol kompletne zrekonštruovaný a nedávno znovu – otvorený. Zaujímavá je tu aj mestská pamiatková rezervácia a zrúcanina hradu Biely kameň zo 14. storočia.

malokarpatská vínna cesta
Malokarpatská vínna cesta je plná krásnych domčekov s vínnymi pivnicami

Malokarpatská vínna cesta je aj o jedle

Slovenský Grob je známy posedením pri pečenej husi, ktorú ponúkajú obyvatelia priamo vo svojich domoch. V jesennom období prichádza za gastronomickými špecialitami do Slovenského Grobu až 60.000 návštevníkov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Steny domov sú zdobené maľovanými ornamentmi a na cintoríne sú zachované starodávne drevené kríže. Zvláštnosťou je aj gastronomická ponuka, typická pre túto oblasť, zvýraznená chuťou tamojších vín. Modra je okrem vinohradníctva známa i ako miesto pobytu a posledného odpočinku slovenského národovca Ľudovíta Štúra, ktorého pamätná izba i múzeum sú zvlášť pútavou atrakciou. Z hľadiska remesiel sú známe výrobky modranskej majoliky, ktoré sú obľúbeným suvenírom pre domácich i zahraničných turistov. V Modre sídli Stredná vinárska škola, ktorá pripravuje študentov na podnikanie vo vinohradníctve, ovocinárstve a agroturistike.

Tags

Súvisiaci článok

Pridať nový komentár