Devínsky ribezlák si môžete vychutnať priamo na Devíne - Party-Time Devínsky ribezlák si môžete vychutnať priamo na Devíne - Party-Time
Home   /   Cestovanie  /  Recepty  /  Voľný čas  /  Zábava  /  Zdravie  /  Produkty  /   Devínsky ribezlák si môžete vychutnať priamo na Devíne

Devínsky ribezlák si môžete vychutnať priamo na Devíne

Devínsky ribezlák si môžete vychutnať priamo na Devíne

Devínska oblasť už dlhé roky dokazuje, že ríbezlák sa dá robiť aj kvalitne a profesionálne. Môžete si to preveriť aj osobne na organizovanom výlete, kde vám rozpovie podrobnosti a kompletnú históriu profesionálny sprievodca. A keďže budete mať zabepečený aj dovoz a odvoz, nemusíte sa báť, že vám ujde degustácia vína. V ponuke bude samozrejme aj tradičný devínsky ribezlák, ktorý má presne stanovený pomer červených a čiernych ríbezlí, no aj nezvyčajné víno z bielych ríbezlí. Vychytávkou je ríbezlák vyrobený čisto z čiernych ríbezlí, so zostatkovým cukrom pod 4g/liter.

devínsky ribezlák
Vychutnajte si Devínsky ribezlák v orginálnych priestoroch

História ríbezľového vína

Prvé záznamy o vinohradníctve na Devíne pochádzajú už z 9. storočia. Devínčania sa počas tejto dlhej doby vypracovali na takých schopných vinárov, že v roku 1688 cisár Leopold dovolil predávať devínske víno pod ochrannou známkou. Začiatkom 20. storočia sa ku hroznovému vínu pridal aj známy ríbezlák. Úplne prvé náznaky ríbezľového vína pochádza od starých Arabov, ktorí z rastliny menom “rebes” (dnešná ríbezla) začali vyrábať ovocné šťavy. Nechceným samovoľným kvasením tejto šťavy začali vznikať prvé ríbezľové vína. Pestovanie ríbezlí začalo byť populárnejšie až v 15. storočí v Anglicku, Holandsku a vo Francúzsku, odkiaľ sa rozšírilo do okolitých krajín. V 19. storočí sa ker čiernych ríbezlí dostal až do Ruska, kde získal vďaka kríženiu odolnosť voči mrazom a nevhodným klimatickým podmienkam. Na našom území sa pestovanie ríbezlí uchytilo až v 50. rokoch 20. storočia.

devínsky ribezlák
Devínsky ribezlák má aj pozitívne zdravotné účinky

Devínsky ríbezlák a jeho prospešné látky

Ríbezľové víno nie sú konzumované iba pre jeho chuť, farbu a arómu, ale aj pre blahodarné účinky na zdravie. Ríbezle obsahujú vysoké množstvo vitamínov B6 a B12, ktoré sú pre funkciu ľudského tela nevyhnutné. Ďalej obsahujú minerálne látky, ako je horčík, zinok alebo draslík, vlákninu a v neposlednom rade aj prirodzené cukry. Hlavným dôvodom, prečo sa ríbezle považujú za tak zdravé, je obsah vitamínu C, ktorého je v 100 gramoch cca 36 mg. Vitamín C je veľmi silným bojovníkom proti chorobám, podporuje vstrebávanie železa do krvi a má kladný účinok na celý metabolizmus.

Tags

Súvisiaci článok

Pridať nový komentár